Onderhoud linoleum­vloeren

Linoleum vloeren

Linoleum is een verzamelnaam voor de producten Marmoleum en Artoleum. De samenstelling van deze producten is hetzelfde, maar er is verschil in dessin en vorm van afwerking. Beide producten worden toegepast in zowel particuliere als industriële panden, zoals huiskamers, kantoren, scholen, verenigingsgebouwen en ziekenhuizen.

Linoleum wordt samengesteld uit een aantal grondstoffen. Voor het grootste deel bestaat het uit lijnzaadolie, kalk, houtmeel, jute, dennenhars en natuurlijke pigmenten. Linoleum is taai, duurzaam, milieuvriendelijk, zeer slijtvast, makkelijk in onderhoud en kan zware gewichten zoals meubels goed dragen. Het heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Daarna raakt het product verdroogd en komen er barsten in de vorm van haarscheurtjes (of erger) in de toplaag. Linoleum is niet bestand tegen langdurig contact met vocht, het is daarom niet geschikt voor de badkamer of andere natte ruimtes.

 

Leveranciers – duurzaamheid

Er zijn twee belangrijke leveranciers van linoleum op de markt, te weten DLW Flooring en Forbo Flooring Systems. De vloeren van Forbo worden CO2 neutraal geproduceerd. De grondstoffen waarmee Marmoleum wordt gemaakt zijn van natuurlijke oorsprong. Er worden geen synthetische materialen zoals PVC of polyolefinen aan toegevoegd. Eigenlijk kun je daarmee zeggen dat Marmoleum de duurzaamste vloer is voor elke omgeving. Het draagt hierdoor bij aan een gezond en duurzaam binnenklimaat.

 

Onderhoud

Als je voor linoleum kiest is het natuurlijk ook een uitdaging om deze mooie en duurzame vloer op milieubewuste wijze te reinigen. Het onderhoud van een linoleumvloer is afhankelijk van waar de vloer ligt, in welke omgeving deze zich bevindt en hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Voor dagelijks onderhoud kun je denken aan stofzuigen of vegen. Hiermee verwijder je het ergste zand en straatvuil dat anders zou gaan zorgen voor slijtage en vervuiling.

 

Nat reinigen

Daarnaast is het raadzaam om de vloer periodiek nat te reinigen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad kan dit gewoon met leidingwater. Nadat de vloer nat is gedweild dient deze ook weer gedroogd te worden. Het is niet de bedoeling om de vloer gewoon aan de lucht te laten opdrogen want op deze manier droogt ook het vuil gewoon weer op en is de vloer in feite niet schoongemaakt. De natte vloer kun je het best met een waterzuiger drogen of het water met een trekker naar één plek brengen en daar opdeppen met een droge doek. Indien de vloer echt smerig is en het vuil niet voldoende losweekt met alleen water kun je aan het water een reinigingsmiddel toevoegen.

Er zijn een aantal zeer goede ecologische producten op de markt die ook biologisch afbreekbaar zijn. Ook hier geldt weer: niet laten opdrogen. Droog de vloer goed na, zorg dat je het vuile water goed verwijderd.

 

Bescherming tegen mechanische krachten en slijtage

Om een linoleumvloer voor langere tijd te beschermen adviseren wij om een polymeerlaag aan te brengen op de vloer.

Een polymeerlaag zorgt ervoor dat de linoleum vloer beschermd wordt tegen slijtage. Ook zal de vloer minder snel vervuilen en het vergemakkelijkt het reinigen. Schonevloeren.nl kan deze polymeerlaag voor u aanbrengen op uw linoleumvloer. Onze werkwijze is als volgt. Allereerst reinigen wij de vloer op een veilige, milieuvriendelijke manier door middel van een krachtige reiniger. Dit doen wij met een ecologisch verantwoord reinigingsproduct in combinatie met een reinigingsmachine. Het product dat wij gebruiken onderscheidt zich van andere reinigingsproducten omdat het met lage concentraties een beter resultaat geeft en omdat het biologisch afbreekbaar is. Ook verzamelen wij na gebruik de lege flacons zodat deze weer gerecycled kunnen worden. Vervolgens brengen wij een slijtagebestendige en doeltreffende emulsie (polymeer) aan die een lange levensduur heeft. Ook dit product wordt gekenmerkt door het feit dat het geen milieubelastende ingrediënten bevat.

 

Milieubewust

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en merkbaarder. De uitdaging om dit tegen te gaan wordt steeds groter en urgenter. Wij van Schonevloeren.nl voelen en nemen de verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Wij hebben bewust gekozen voor alternatieve, niet milieubelastende producten, die bovendien een optimaal resultaat leveren zodat wij niet hoeven in te boeten op kwaliteit. Wij dragen dit ook uit en geven voorlichting over hoe vloeren op een milieubewuste manier onderhouden kunnen worden. Eigenlijk kan het niet beter: een mooie, duurzame vloer op milieubewuste wijze onderhouden, samen met Schonevloeren.nl. Wij helpen u graag!

TIPS

Met de juiste informatie en het gebruik van de juiste middelen kunnen negen van de tien vlekken door ons van uw linoleum of marmoleum vloer worden verwijderd. Wanneer er een vlek op de linoleum of marmoleum vloer is gekomen is het van groot belang dat u de vlek op de juiste manier te lijf gaat. Op onze website vindt u tips voor de meest voorkomende vlekken en de juiste behandeling daarvoor. Mocht u er evengoed niet uitkomen, bel ons gerust voor advies op 0251 32 00 40.

 

SchoneVloeren video linoleum marmoleum reinigen schoonmaken