Professioneel vloeronderhoud nodig?
Professioneel onderhoud van uw vloer; is dat nodig?
Iedereen heeft thuis een vloer. Het dagelijks of wekelijks onderhoud wordt door de meeste mensen met de beste bedoelingen uitgevoerd. Deze werkzaamheden doen we voornamelijk zélf of dat laten we doen door een schoonmaker. Dit is bij bedrijven niet anders. Bij het schoonmaken van een vloer behoren stofzuigen, vegen en dweilen min of meer tot de werkwijze van de meeste mensen. Deze activiteiten worden in de schoonmaakbranche ‘regulier of dagelijks schoonmaakonderhoud’ genoemd.
Wat nogal eens wordt vergeten is dat een vloer tijdens zijn levensduur ook groot onderhoud nodig heeft om deze, bij benadering, weer terug te brengen in de ‘als nieuw’ conditie.
Groot onderhoud van, bijvoorbeeld, een natuurstenen vloer
Door dagelijks gebruik ontstaat er slijtage aan de natuurstenen tegels, veroorzaakt door onder andere stof, straatvuil en zand. Op de tegels ontstaan kleine krasjes, de vloer wordt poreus waardoor vuil in de tegels achterblijft en de vloer dof oogt. Veelgehoorde klachten zijn dat de vloer er na het reinigen lang over doet om op te drogen, er vlekken op de tegels zichtbaar blijven en de vloer niet meer goed schoon te krijgen is.
De oplossing voor dit probleem is dat er onderhoud gepleegd moet worden aan de natuurstenen vloer. Dit wordt in de schoonmaakbranche groot- of periodiek onderhoud genoemd. In het geval van de natuurstenen vloer zal deze intensief gereinigd moeten worden. De tegels moeten worden geslepen en eventueel zijn specifieke werkzaamheden nodig als zoeten (of polijsten) of kristalliseren. Dankzij deze bewerkingen wordt de natuurstenen vloer weer in ere hersteld, kleine oppervlakkige krasje zullen verdwijnen waardoor de tegels weer tot leven komen en de vloer weer gaat glanzen zoals op het moment dat deze nieuw werd aangeschaft.
Natuurstenen vloer reinigen voor een optimale levensduur
Eigenlijk is het niet gek. Elk object, zoals bijvoorbeeld een auto of houtwerk van uw woning, heeft onderhoud nodig. Dit is een voor een vloer eigenlijk niet anders, maar dat vergeten we nog wel eens.
Zie het als volgt: een natuurstenen vloer gaat gemiddeld 40 jaar of langer mee. Dit is onder andere afhankelijk van het gebruik van de vloer, of u landelijk of in een stad woont, of de vloer in een boerderij of appartement ligt, uit hoeveel mensen uw huishouding bestaat en of u huisdieren heeft. En ook heel belangrijk: heeft u goede inloopmatten liggen bij elke buitendeur? Dit zijn allemaal belangrijke factoren die meespelen bij de frequentie van het groot onderhoud. Gemiddeld genomen is een natuurstenen vloer eens in de 5 á 10 jaar toe aan groot onderhoud. Voor een optimale levensduur van een natuurstenen vloer is het dus logisch en noodzakelijk om de vloer meermaals te laten reinigen.
Natuurstenen vloer impregneren
Er zijn ook mogelijkheden om uw natuurstenen vloer om de vloer extra te beschermen. U kunt hierbij denken aan het impregneren van de tegels. Bij dit proces worden de poriën van de tegels als het ware opgevuld. Hierdoor zullen de tegels minder snel vies worden en zijn deze minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld het inlopen van nattigheid van buiten, of voor het morsen van dranken. Dit geldt ook voor tegels in doucheruimten. Het dagelijks of wekelijks onderhoud van de tegels zal hierdoor makkelijk worden. Met name natuursteen heeft veel baat bij impregneren, want dit zorgt ervoor dat groot- of periodiek onderhoud met normale regelmaat kan worden uitgevoerd.
Recente reacties