Natuursteen onderhoud

Deskundig onderhoud van uw natuursteen vloer

Is uw woning of kantoorpand voorzien van een prachtige natuurstenen vloer? Hier wilt u uiteraard jarenlang van genieten zonder dat het natuursteen beschadigd, verkleurd of dof wordt. Met de juiste zorg en aandacht zorgt u ervoor dat uw vloer zijn glans en elegantie behoudt, waardoor u nog jarenlang kunt genieten van een tijdloze en duurzame uitstraling. Of u nu op zoek bent naar doe-het-zelf onderhoudstips of wilt weten hoe u periodiek onderhoud kunt minimaliseren, Schonevloeren.nl heeft alles wat u nodig heeft om uw natuurstenen vloer in topconditie te houden.

Natuurstenen vloer reinigen
Het team van SchoneVloeren.nl

Wat zijn de kenmerken van natuursteen?

Natuursteen heeft verschillende kenmerken die het uniek maken en tegelijkertijd de reden vormen waarom periodiek onderhoud nodig is. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van natuursteen en hoe ze bijdragen aan de noodzaak van regelmatig onderhoud:

POREUSHEID

Natuursteen is vaak poreus, wat betekent dat het kleine openingen of poriën heeft. Deze poriën kunnen vuil, vloeistoffen en andere verontreinigingen absorberen, wat vlekken en verkleuring kan veroorzaken.

GEVOELIGHEID VOOR VLEKKEN

Vanwege de poreuze aard van natuursteen kunnen gemorste vloeistoffen, zoals wijn, olie of zuren, snel in het steenoppervlak doordringen en vlekken achterlaten.

SLIJTAGE

Hoewel natuursteen duurzaam is, kan dagelijkse slijtage door voetverkeer en bewegende voorwerpen na verloop van tijd het oppervlak bekrassen, dof maken en de glans verminderen.

CHECMISCHE REACTIVITEIT

Bepaalde chemische stoffen, zoals zuren en alkalische reinigingsmiddelen, kunnen een reactie aangaan met het oppervlak van natuursteen, waardoor het beschadigd raakt.

NATUURLIJKE VARIABILITEIT

Natuursteen kan variëren in dichtheid, hardheid, kleur en textuur. Dit betekent dat verschillende stenen verschillende niveaus van onderhoud en zorg vereisen.

WATERGEVOELIGHEID

Sommige natuurstenen zijn gevoelig voor waterabsorptie, wat kan leiden tot vlekken, verkleuring en schade, vooral als ze worden blootgesteld aan bevriezing en dooi.

Het begrijpen van de kenmerken van natuursteen en hoe deze van invloed zijn op de behoefte aan periodiek onderhoud is essentieel voor het behoud van de schoonheid en duurzaamheid van natuurstenen oppervlakken.

Natuurstenen vloer onderhouden

Ontdek hoe u de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van uw vloer, trap of terras kunt behouden door middel van effectieve doe-het-zelf tips. Met de juiste zorg en aandacht zorgt u ervoor dat uw natuursteen er niet alleen prachtig uitziet, maar ook jarenlang meegaat. Of u nu een doorgewinterde huiseigenaar bent of nieuw bent in de wereld van natuursteen, we hebben waardevolle adviezen om u op weg te helpen naar een vloer die lang meegaat en blijft schitteren.

Tips voor het zelf onderhouden van natuursteen

1. Regelmatig vegen of stofzuigen

Dagelijkse zorg begint met eenvoudig vegen of stofzuigen om vuil, stof en zanddeeltjes te verwijderen die krassen kunnen veroorzaken. Door dit regelmatig te doen, voorkomt u ophoping van schurend materiaal dat het oppervlak kan beschadigen.

2. Snelle vlekbehandeling

Snelle actie is essentieel bij gemorste vloeistoffen zoals wijn, olie of voedsel. Dep de vlek voorzichtig met een absorberend doekje om het overtollige vocht te verwijderen. Gebruik vervolgens een mild, pH-neutraal schoonmaakmiddel en vermijd agressieve chemicaliën die de steen kunnen beschadigen.

3. Gebruik van zachte reinigingsmiddelen

Bij het schoonmaken van uw natuurstenen vloer is het van belang om zachte, niet-schurende reinigingsmiddelen te gebruiken. Gebruik geen schurende sponzen of harde borstels, omdat deze het oppervlak kunnen krassen. Kies in plaats daarvan voor microvezeldoeken of zachte moppen.

4. Periodiek afdichten

Overweeg om uw natuurstenen vloer periodiek te laten afdichten. Een hoogwaardige coating zal de poriën van de steen verminderen en beschermen tegen vlekken en vochtindringing.

5. Voorkomen van krassen

Plaats viltjes onder meubels en gebruik onderzetters bij het verplaatsen van objecten om krassen op het oppervlak te voorkomen. Een simpele voorzorgsmaatregel kan helpen om blijvende schade te vermijden.

6. Regelmatig onderhoud

Naast de dagelijkse zorg is het verstandig om regelmatig dieper onderhoud uit te voeren. Dit kan bestaan uit het reinigen van de voegen tussen de stenen en het periodiek polijsten van het oppervlak om de glans te behouden.

Door deze praktische doe-het-zelf tips toe te passen, verbetert u de levensduur en uitstraling van uw natuurstenen vloer, terras, trap of tafel aanzienlijk. Onthoud dat goed onderhoud de sleutel is tot het behouden van de esthetiek en duurzaamheid van uw natuursteenr. Bent u opzoek naar professioneel onderhoud en advies? De experts van Schonevloeren.nl staan voor u klaar om uw vloer, trap, terras of tafel in optimale staat te houden.

Natuursteen behandelen

Bescherming van natuursteen is dus van essentieel belang om ongewenste vlekken en potentiële schade zoveel mogelijk te voorkomen. Deze bescherming kan worden bereikt door toepassing van technieken zoals coaten en impregneren. Niettemin is het uiteindelijk noodzakelijk om het natuursteen af te werken. Hiervoor bieden we diverse behandelmethoden, namelijk:

NATUURSTEEN POLIJSTEN

Gepolijste hardstenen vloer

Hierbij wordt het oppervlak van natuurlijk steenmateriaal behandeld om een gladde, glanzende afwerking te creëren. Dit verbetert de esthetische kwaliteit, herstelt de glans, vermindert krassen en vlekken, en verbetert de lichtreflectie.

NATUURSTEEN KRISTALLISEREN

Gekristalliseerde hardstenen vloer

Een proces waarbij een chemische verbinding wordt gebruikt om het oppervlak van het natuurstenen materiaal te verharden en te laten glanzen. Dit proces creëert een glanzende afwerking, waardoor het natuursteen er als nieuw uitziet.

NATUURSTEEN SCHUREN

Geschuurde hardstenen vloer

Oneffenheden, krassen en beschadigingen worden verwijderd door het oppervlak te schuren met schurende materialen. Dit zorgt voor een gladdere afwerking en bereidt het voor op verdere behandelingen zoals polijsten of kristalliseren.

NATUURSTEEN IMPREGNEREN

Hardstenen vloer impregneren

Het aanbrengen van een beschermende coating op het oppervlak van het natuurstenen materiaal. Dit proces helpt de steen te beschermen tegen vlekken, vocht en vuil door de poriën te vullen en af te sluiten. Het verlengt de levensduur.

NATUURSTEEN REPAREREN

Hardstenen vloer

Natuursteen repareren omvat het herstellen van beschadigde delen van het oppervlak, zoals scheuren en afgebroken stukken. Dit behoudt de esthetiek en duurzaamheid van het materiaal. Bovendien geniet u hierdoor langer van uw natuurstenen vloer.

NATUURSTEEN SCHOONMAKEN

Graniet vloer schoonmaken

Het verwijderen van vuil, stof en verontreinigingen van het oppervlak van natuursteen. Dit gebeurt om de esthetische kwaliteit te behouden, schade door ophoping van vuil te voorkomen en de levensduur van het natuursteen te verlengen.

Contact opnemen met SchoneVloeren.nl

Is uw natuurstenen vloer aan onderhoud toe? Vertrouw op de expertise van de specialisten van SchoneVloeren.nl voor het onderhoud van uw natuurstenen vloer. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan en ontvang snel een kostenindicatie op maat. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 0251 32 00 40 of stuur ons een bericht via WhatsApp. Het deskundige team van SchoneVloeren.nl staat altijd klaar om u van dienst te zijn en al uw vragen te beantwoorden.

Ons werk

Recent Werk

Klanten aan het woord

“We hebben lang tegen de vieze, doffe marmeren vloer aan gekeken. We hebben eerst zelf alles geprobeerd om de vloer schoon te krijgen, maar niets hielp. We hebben de vakmensen van SchoneVloeren.nl ingeschakeld om de vloer te reinigen, maar ze hebben ons geadviseerd om het marmer ook meteen te laten polijsten. Nadat we akkoord waren gegaan met de werkzaamheden, hebben ze super werk geleverd met een prachtig, glanzend eindresultaat. We zijn weer heel blij met onze vloer.” Rick, Abbekerk

Rick, Abbekerk

“Uitstekend werk afgeleverd en vriendelijke medewerkers. Mijn vloer is mooi gepolijst en glimt weer als voorheen. SchoneVloeren.nl is echt een aanrader!”

Lisa, Utrecht

“Goede service! De vloer ziet er weer prachtig uit. Goede adviezen gekregen over het onderhoud.”

Cora, Assendelft

Of bel:   0251 32 00 40

Uw contactgegevens

Aanvullende informatie (niet verplicht)

Adres

Wat wilt u laten polijsten?

Klik of sleep bestanden naar dit veld om te uploaden. Je kunt tot 4 bestanden uploaden.
Upload eventuele foto's voor een betere inschatting van de werkzaamheden.